Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

7 листопада 2019 року відбулося  чергове засідання студентського наукового гуртка кафедри гістології. На початку виступив студент другого курсу Р. Кіжнер  (4-А група) з доповіддю на тему «Огляд аутофагії та її механізмів», в якій виклав результати аналітичного огляду літератури, зосередивши увагу на найбільш цікавих статтях останніх років, зокрема роботі Йосінорі Осумі, яка отримала Нобелівську премію в 2016 році.

Потім про стажування в Інституті молекулярної генетики Чеської Академії наук розповіли  доцент кафедри гістології О.Ю. Потоцька та доцент кафедри патологічної анатомії і судової медицини Н.С. Бондаренко.  Впродовж  теми першої доповіді Н.С. Бондаренко продемонструвала доробок лабораторії електронної мікроскопії ДМА в напрямку дослідження механізмів аутофагії та розказала  про плани щодо застосування нових методів, зокрема, імуноелектронної  та кореляційної   мікроскопії  для подальшого вивчення цього явища.

Про свій досвід участі в різноманітних програмах стажування доповіла студентка шостого курсу А. Бірюкова, яка  проходила навчання на базі Національного інституту імені Віктора Бабеша (Бухарест) та Університетському шпиталі міста Лімерік (Ірландія). Під час співпраці із командою професора Dr. A. Arghir вона працювала у цитогенетичній лабораторії. Зокрема, опанувала такі методики, як севенування ДНК, Fluorescent hybridization in situ (FISH), ПЦР, та каріотипування із хромосомним аналізом, починаючи із етапу "культура клітин". Дані техніки широко використовуються, зокрема,  для діагностики гематоонкології та аутизму. Також, взяла курс Dr. I. Dumitru з проведення та аналізу результатів флоуцитометрії, який є одним із методів уточнення типу лейкозу – лімфоми.

Основну увагу в своїй доповіді вона зосередила на способах пошуку програм стажування.