Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

12 лютого у  Верховній Раді України  відбулись парламентські слухання на тему: «Організація протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи вирішення». На них обговорювали найважливіші питання щодо відновлення Національної програми «Онкологія» та перспективи розвитку онкологічної служби нашої країни.

З основною доповіддю виступили міністр охорони здоров’я України Зоряна Скалецька та народний депутат України, голова підкомітету з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями Валерій Зуб.

Всього в рамках тригодинної дискусії виступили понад 20 фахівців: депутати, лікарі, вчені, громадські діячі, волонтери, представники пацієнтських організацій. Пряму телетрансляцію здійснював парламентський канал «Рада».

Від нашої академії слово було надано  завідувачу кафедри онкології та медичної радіології, професор Ігорю Бондаренку. Тема його виступу: «Онкологія. Технології майбутнього - сьогодні. Чому Україні потрібні міжнародні багатоцентрові іноваційні клінічні дослідження». Професор Бондаренко вказав на необхідність прискореного розвитку клінічних випробувань, створення в країні потужних дослідницьких центрів. Йшла мова про доцільність створення у вищих медичних  закладах  навчальних програм з питань організації клінічних випробувань із  застосуванням високотехнологічних систем управління роботою дослідницьких центрів. Виступ завершився чіткими рекомендаціями щодо  розвитку клінічних досліджень в Україні.

За результатами парламентських слухань Верховна Рада планує розглянути нові законопроєкти з  розвитку онкологічної служби.

Виступ професора І. Бондаренка можна переглянути за посиланням  https://youtu.be/ysvQwpPJ9kY