Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

20 жовтня на базі Черкаської медичної академії відбулася міжнародна науково-практична конференція «Філософсько-гуманітарні читання. Духовність та милосердя в сучасній медичній практиці», присвячена 140-річчю від дня народження Святителя Луки, Архієпископа Кримського.

Захід було проведено за ініціативи кафедри гуманітарних наук (завідувач кафедри, кандидат філософських наук, доцент Оксана Володимирівна Добридень), кафедри медико-соціальної експертизи і реабілітації ФПО Дніпропетровської медичної академії (завідувач кафедри, доцент, кандидат медичних наук Віталій Миколайович Березовський) та підтримки колег із Черкаського обласного центру медико-соціальної експертизи Черкаської обласної ради – головного лікаря Лепського Владлена Володимировича, заступника головного лікаря Світлани Володимирівни Макаренко, голови обласної медико-соціальної експертної комісії №1 Наталії Володимирівни Масенко та голови обласної медико-соціальної експертної комісії №2 Марії Миколаївни Карась.

Нашу медакадемію на конференції представляли проректор з науково-педагогічної роботи, професор Леонід Юрійович Науменко, доцент Ганна Спиридонівна Короленко, доцент Ганна В’ячеславівна Карпенко, доцент Інна Станіславівна Борисова. Також завітали колеги з Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності Міністерства охорони здоров'я України – заступник головного лікаря Лариса Вольтівна Кузьміна та вчений секретар Андрій Олександрович Маметьєв, з Дніпровського базового медичного коледжу – заступник директора Олена Сергіївна Федорці та завідувач відділення Юлія Володимирівна Мироненко.

Урочиста подія розпочалася із молитви біля памятника професору медицини Валентину Феліксовичу Войно-Ясенецькому (Святого Луки) у Соборному парку міста Черкаси. Молебень очолив митрополит Пентапольський і Агролідський Нектарій Антонопулос, який прибув із Греції разом із головою Асоціації хірургів Греції, членом Асоціації «Лікарі без кордонів», завідувачем Другої хірургічної клініки Центральної державної клінічної лікарні «Евангелізмос» (м. Афіни), професором Георгієм Папагеоргіу.

Далі усі присутні завітали на святкову літургію до храму-пам’ятника «Чорнобильський Спас», де професору нашої академії Леоніду Юрійовичу Науменку вручили почесний Орден Української Православної Церкви.

Конференція розпочалася з вітального слова ректора Черкаської медичної академії Інни Яківни Губенко та нагородження представників медичної спільноти від Асамблеї ділових кіл, Громадської організації «Інваліди МВС» та Громадської організації конфедерації інвалідів України, після чого учасники заходу представили свої доповіді.  

До конференції долучилися і студенти нашої медакадемії Ростислав Бублій та Тетяна Ступак, висвітливши питання волонтерства та етичні аспекти у професії лікаря.

Постать Святого Луки стала легендою ХХ століття, поєднавши у собі високу освіченість легендарного хірурга і глибоку віру православного архієрея. Він є автором більше 50-ти наукових праць із хірургії та анатомії, і близько 1300 проповідей. Видатний хірург, який у 60-літньому віці майже цілодобово оперував поранених на фронті та отримав медаль «За витяжну працю в роки Великої Вітчизняної війни». Власним прикладом він показав, що наука і релігія – взаємодоповнюючі істини Буття, а основою людини є Дух, душа і тіло.

Крім офіційної частини гості мали змогу познайомитися з історичними пам’ятками Черкас, і навіть насолодитися чайною церемонією у буддійському храмі «Білий Лотос».