Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

16-18 листопада 2017 року у місті Кашкайш (Португалія) відбувся 10 Європейський конгрес зі спортивної медицини EFSMA (European Federation of Sports Medicine Associations), в якому взяли участь представники 34 країн Європи, Південної та Північної Америки. Цей Конгрес був присвячений питанням стандартизації медичних обстежень та втручань у спорті.

Особливий інтерес та дискусію викликали питання об’єму та порядку медичних обстежень спортсменів перед початком та в процесі тренувань з метою попередження випадків раптової смерті в спорті (Mats Börjesson (Швеція), João de Sousa (Португалія), William Roberts (USA).

На Конгресі Україну представляв завідувач кафедри фізичної реабілітації, спортивної медицини та валеології ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України» д.мед.н., доцент Неханевич О.Б. з доповіддю «Динаміка діастолічної функції лівого шлуночка серця у спортсменів під час фізичних навантажень різної потужності», яка була присвячена питанням ранньої діагностики ознак гострого фізичного перенапруження серцево-судинної системи.

Під час роботи Конгресу основними напрямками розвитку спортивної медицини на майбутнє було визнано впровадження принципів персоніфікованої медицини, попередження застосування допінгу, зокрема генетичного допінгу, а також розробку принципів лікарського контролю трансгендерніх атлетів.