Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

13 грудня у Міністерстві охорони здоров’я (м. Київ) за сприяння Бюро ВООЗ в Україні відбувся круглий стіл «Дослідження поширеності несприятливих подій дитинства в Україні».

Від Дніпропетровської медичної академії до складу робочої групи було запрошено завідувача кафедри сімейної медицини ФПО, доктора медичних наук Височину Ірину Леонідівну. Головною темою обговорення стали результати дослідження щодо несприятливих подій дитинства в Україні (емоційне та фізичне нехтування, сексуальне насильство), проведеного Київським міжнародним інститутом соціології у 2017 році.

Виявилось, що в Україні жорстоке поводження з дітьми зустрічається досить часто і підвищує ймовірність виникнення неадекватної поведінки у дорослому віці. Учасники підкреслили, що існує серйозна потреба в обізнаності населення щодо проблеми. За результатами роботи круглого столу була прийнята резолюція щодо попередження несприятливих подій дитинства в Україні.

У заході взяли участь д-р Марте Еверард (Бюро ВООЗ в Україні), д-р Олег Дудін (національний координатор НПД-2017-України МОЗ України), д-р Надія Лунченко (Національна Академія педагогічних наук України), д-р Дінеш Сетхі (Європейське Бюро ВООЗ), д-р Вікторія Захожа (Київський міжнародний інститут соціології), Ірина Сисоєва (народний депутат України), Алла Шлапак (депутат Київської міської ради), Наталія Лісневська (співголова Громадської спілки з реорганізації охорони здоров’я України), Роман Деркач (заступник головного лікаря Інституту травматології та ортопедії НАМН України) та представники інших причетних структур. 

У продовження розробки дієвих заходів щодо соціально значущих проблем України, 14 грудня 2017 року в офісі Бюро ВООЗ в Україні відбулося засідання круглого столу з питань надання професійної допомоги у відмові від куріння із залученням представників Міністерства охорони здоров’я України, Європейського Бюро ВООЗ,  ГО «Життя», Київського міського центру здоров’я та представників центрів громадського здоров’я України. Від медакадемії активну участь взяла завідувач кафедри сімейної медицини ФПО, доктор медичних наук Височина І.Л. Основна тема засідання – поширеність куріння в Україні, необхідність контролю електронних сигарет та тютюнових виробів для електричного нагрівання як інноваційних засобів для відмови від куріння, та стану даної проблеми. У резолюції роботи представників МОЗ України, громадських установ, керівників центрів здоров’я, делегатів ВНЗ були запропоновані дієві кроки у боротьбі з тютюнопалінням на первинному рівні надання медичної допомоги.