Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Напередодні Нового  Року лікарі-слухачі  циклу «Синдром болю та паліативна допомога в практиці сімейного лікаря» кафедри сімейної медицини ФПО ДЗ «ДМА МОЗ України» відвідали відділення паліативної та хоспісної допомоги  № 1 (15 ліжок) Комунального закладу «Дніпропетровська міська клінічна лікарня № 2 Дніпропетровської обласної ради».

Такий цикл проводився на кафедрі вперше і започаткований  на нагальну потребу часу.

Існуюча в Україні система симптоматичного лікування тяжких хворих вже не відповідає сучасним вимогам і потребує удосконалення. На практиці вона, як правило, зводиться до мінімального за обсягом лікування під наглядом дільничного лікаря і призначення наркотичних анальгетиків за наявності відповідного висновку онколога.

Між тим, світовий досвід засвідчує, що ефективна паліативна допомога спирається на колективну роботу медиків, соціальних працівників, родичів і друзів хворого, служителів церкви і на високий рівень послідовності в їх спільній роботі.

Вперше хоспіси були засновані католицькими монахинями в Ірландії в ХVІІ столітті, а хоспісний рух став розвиватись у Великобританії в 60-70-х роках минулого століття.

В умовах України основна координуюча роль в організації та проведенні паліативної допомоги відводиться сімейному лікарю, який безпосередньо спостерігає за хворим і залучає до лікування, у разі необхідності, спеціалістів інших профілей. При цьому рішення про перехід від радикального до паліативного лікування є обов’язком онкологів і приймається колегіально на підставі ретельної оцінки результатів попередньої терапії і прогнозу подальшого перебігу хвороби.

Паліативне лікування покликане не до усунення болю якогось окремого органу, а до цілковитої опіки людською особою. Тут не робиться вплив на тривалість життя, а лише на його якість.

Тому саме в передсвяткові дні було дуже доречним поділитися своїм гарним настроєм з невиліковними хворими, пригостити їх ласощами, прикрасити новорічними гірляндами відділення, яке безумовно потребує ще багатого.

Символ Нового 2018 року обіцяє нам яскраві враження, позитивні емоції і неймовірні можливості! Собака - тварина товариська і доброзичлива, а це значить, дуже важливо не забувати про тих, хто наодинці, тих хто страждає, більше уваги приділяти їм, дарувати один одному позитивний настрій, обмінюватись такими приємними дрібницями, як привітання зі святом!