Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

11 липня відбулась телеконференція для лікарів загальної практики. З вступним словом звернулись заступник директора департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської облради О.П. Григорук і проректор з наукової та лікувальної роботи В.Й. Мамчур. Вони зазначили, що спільний освітній  проєкт облради і медичної академії має на меті надавати лікарям загальної практики інформацію і знання, які вони мають використовувати для прийняття слушних рішень. А також наголосили на актуальності проблеми, обраної для обговорення щодо впровадження класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров’я (МКФ).

З лекцією на цю тему виступила Національний тренер з питань впровадження МКФ, доцент кафедри медико - соціальної екпертизи і реабілітації ФПО І.С. Борисова, яка розповіла про виконання плану заходів з приведення критеріїв установлення інвалідності у відповідність до рекомендацій Оцінкової Місії ВООЗ.

Використання МКФ передбачає надання допомоги людям з обмеженими фізичними можливостями задля ефективної інтеграції в суспільне життя .

Для практичного використання МКФ потрібно переосмислити ставлення лікарів до проблеми інвалідності, а саме: впровадити сучасне поняття – обмеження життєдіяльності та функцій. Вивчення даної класифікації повинно широко висвітлюватись при підготовці всіх фахівців, які займаються лікуванням та реабілітацією (лікарів різних спеціальностей, інструкторів-методистів ЛФК, психологів тощо), що відповідає світовій практиці.

ВООЗ рекомендує широко використовувати МКФ в різних сферах діяльності людини і суспільства в цілому: для розробки державної політики в сфері реабілітації; для економічного аналізу здоров'я, захворюваності та інвалідності населення; для статистичного аналізу; при проведенні медико-соціальної експертизи; як дослідницький інструмент; а також в щоденній клінічній практиці.