Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Грантовий проєкт “Відчуй Дніпро” реалізується завдяки програмі “Культурна столиця”, яку активно підтримує міський голова Дніпра Борис Філатов. Бронзові мініскульптури, які створені в його межах, символізують славетну історію нашого міста.

13-ту бронзову скульптуру проєкту присвятили відомому медику ХХ століття Івану Лєшко-Попелю, ім’я якого носить одна з вулиць нашого міста.

Його вважали народним доктором, називали другом знедолених. Поляк за національністю, шляхтич за походженням, Лєшко-Попель жив і працював в Катеринославі. Прославився тим, що в себе вдома приймав хворих, які не могли собі дозволити лікування в дорогих клініках, виїжджав на виклики в найвіддаленіші місця міста, двічі на тиждень проводив безкоштовні хірургічні операції. За 17 років лікарської практики Лєшко-Попель став улюбленцем мешканців тодішнього Катеринослава. На жаль, він рано пішов з життя. Лікуючи дитину, підхопив інфекцію, однак продовжив працювати. Помер у віці 43 років від зараження крові.

13-ту бронзову мініскульптуру «Лікарська валіза Лєшко-Попеля» урочисто відкрили начальник управління культури департаменту гуманітарної політики Дніпровської міськради Євген Хорошилов, перший проректор Дніпровського державного медичного університету Ігор Шпонька, керівник Художньої ради при міському голові Дніпра Григорій. Гельфер та автор проєкту «Відчуй Дніпро» Карен Агаджанян.

Олександра Бодня, представниця департаменту охорони здоров’я населення ДМР, яка теж завітала на захід, зазначила: «Бути лікарем — це дуже важка справа. Наші лікарі вийшли з одного фронту – ковід, і зайшли в інший – війна. Наразі ця мініскульптурка є дуже важливою підтримкою і для лікарів, і для містян».

Тож, тепер маємо «свою» мініскульптуру, яка уособлює образ всіх лікарів. Її встановлення в місці, де готують майбутніх лікарів, є дуже символічним. Пишаємося!

Відео Дніпро NEWS: https://www.youtube.com/watch?v=p1Pyd9osRVc