Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

10 жовтня у ДДМУ вперше відбулося об’єднане засідання студентського наукового гуртка кафедри внутрішньої медицини 2, фтизіатрії, професійних хвороб та клінічної імунології медичного факультету та кафедри терапевтичної стоматології стоматологічного факультету.

Провідними темами для обговорення були питання виникнення професійних хвороб у лікарів стоматологів та деякі питання клінічної фармакології.

Засідання пройшло в змішаному форматі: на базі кафедри внутрішньої медицини 2, фтизіатрії, професійних хвороб і клінічної імунології, яка розташована у відділенні з лікування професійних захворювань на базі КНП «Міська клінічна лікарня №4» ДМР, де викладається цикл професійних хвороб і клінічної фармакології та в on-line режимі на платформі Google Meet. Загалом у роботі гуртка взяли участь 55 студентів медичного та стоматологічного факультетів.

Для розгляду були запропоновані наступні теми:

  • Професійні захворювання опорно-рухового апарату і периферичної нервової системи у лікарів-стоматологів, внаслідок вимушеної робочої пози, перенапруження м’язів, негативного впливу шуму, вібрації, інших несприятливих виробничих чинників
  • Клінічні випадки негативного впливу лікарських засобів і хімічних речовин на ротову порожнину пацієнта
  • Профілактика карпального синдрому у лікаря-стоматолога
  • Захворювання органів дихання у лікарів-стоматологів внаслідок шкідливого впливу токсичних речовин, анестетиків, антибіотиків, полімерних матеріалів.

Доповіді підготували студенти як стоматологічного (Кухта К., Семенова А., Євченко Д., Третяк К., Христян А.), так і медичного факультетів (Венгер К.).

На клінічній базі кафедри внутрішньої медицини 2, фтизіатрії, професійних хвороб і клінічної імунології саме проходили навчання студенти 4 курсу стоматологічного факультету з циклу клінічної фармакології. Теоретичні питання клінічної фармакології розглядалися безпосередньо в клініці, на прикладах лікування хворих стаціонарного відділення профпатології. Під керівництвом викладачів – професора В.В. Родіонової, доцентів О.Ю. Коваленко і В.В. Дмитриченко студенти опитували та оглядали хворих, які знаходяться на обстеженні та стаціонарному лікуванні. Обговорювали питання професійних захворювань, питання соціальної та медичної допомоги для окремих категорій пацієнтів.

Неабияку зацікавленість у майбутніх стоматологів викликало питання стосовно виникнення професійних захворювань у лікарів їхнього професійного напряму. Тож було прийняте рішення тему профільних професійних захворювань лікарів розглянути на окремому  засіданні наукового гуртка. Проф. В.В. Родіонова звернулася з пропозицією до завідувача кафедри терапевтичної стоматології проф. А.В. Самойленка, який підтримав цю ідею. Керівник студентського гуртка кафедри терапевтичної стоматології, кандидат мед. наук, асистентка В.О. Дрок запропонувала також залучити до участі студентів-стоматологів 5 курсу, які саме знаходилися на циклі навчання на кафедрі терапевтичної стоматології.

Спільне засідання наукового гуртка за участю студентів різних факультетів було проведене вперше. Однак слід зазначити, що в медичному університеті всі студенти навчаються основ медицини й повинні володіти знаннями з різних її напрямків. Тож підготовка наукових реферативних доповідей та виступів для засідань гуртка не лише заохочують студентів до опанування знаннями із суміжних дисциплін, а й підвищують мотивацію до навчання та загалом сприяють підвищенню якості підготовки кваліфікованих спеціалістів медичної галузі.