Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

ДДМУ представляє видання «Палітра нашого життя», присвячене історії кафедри внутрішньої медицини 1 нашого університету від початку її створення в 1954 році до червня 2022 року, яке побачило світ минулого року. Автори: Т.О. Перцева, Л.І. Конопкіна, О.В. Мироненко, К.О. Бєлослудцева.

Історія кафедри – це завжди спільна історія людей, які на ній працювали колись і працюють тепер. Це історія життів, мереживо стосунків, перетин ідей і поглядів, злиття уявлень і переконань. Це трансформація особистих думок у колективні цінності, що передаються з покоління в покоління. Однак відтворити реальну історію давно минулих років завжди непросто, особливо коли втрачаються архівні матеріали. Історія ДДМУ не є виключенням. Чимала кількість архівів довоєнних часів минулого століття була втрачена в буремні дні Другої світової війни, втім велика кількість документів збереглася. Однак найголовніше – збереглися спогади тих, хто працював на кафедрі у повоєнні роки, хто ще й сьогодні тепло згадує свою юність та молодість, проведену в непростих кафедральних буднях. Дбайливо переплетені сторінки нашої історії, відтворені в машинописному варіанті.

Друк видання планувався 2019 року, до 65-річчя кафедри, однак події останніх років внесли свої корективи. Спочатку пандемія COVID-19, потім – російська навала, війна. Однак у колективу авторів було розуміння, що з часом ми можемо втратити ще більше архівних матеріалів та спогадів. Тож усе, що можна було зібрати, було ретельно вивчено, проаналізовано та висвітлено в «Палітрі нашого життя».

Найважче при підготовці книги виявилося знайти інформацію про джерела створення кафедри. Про те, як вона утворилася, які назви мала в перші роки свого становлення, які дисципліни викладалися. Розтанули в мареві минулого й імена деяких співробітників, та, на щастя, збереглися прізвища та ініціали. Можливо, з часом можна буде відтворити й ці втрачені сторінки нашої історії.

Сьогодні колектив кафедри – це спільнота, в якій поєднані молодість і зрілість, ентузіазм і досвід, бажання й можливості. Це живий організм, який невпинно розвивається та вдосконалюється. Завдяки створеній на кафедрі атмосфері та накопиченому внутрішньому потенціалу, самовідданій праці кожного й усіх разом ми здатні впроваджувати новітні методи навчання студентів, широко використовувати можливості дистанційного навчання та якісно відпрацьовувати практичні навички на манекенах і тренажерах, користуватися в навчальному процесі як національними підручниками, так і міжнародними виданнями, які є авторитетними в усьому світі. При виконанні наукової роботи – використовувати надсучасне обладнання й технології, а в лікарській діяльності – застосовувати міжнародні протоколи й настанови та слідувати рекомендаціям різних фахових спільнот. На кафедрі ефективно працюють започатковані: «Школа викладача», «Школа молодого науковця», «Школа клініциста», а також студентські наукові гуртки для здобувачів освіти різних факультетів та різних форм навчання. Активно проводиться виховна робота як серед студентської молоді, так і серед лікарів-інтернів, аспірантів, лікарів-слухачів. Серед кафедр ДДМУ кафедра внутрішньої медицини 1 посідає високе рейтингове місце за свої наукові та педагогічні здобутки. Разом із лікарями базових лікувальних закладів колектив кафедри створює неповторне відчуття «великої родини», яка може вирішувати усі поставлені перед нею завдання, аби підготувати гідну зміну висококваліфікованих лікарів задля майбутнього України.

Отже, книга  побачила світ і сьогодні займає почесне місце на полицях бібліотеки ДДМУ, поряд з іншими високоавторитетними виданнями співробітників нашого навчального закладу. Вона може бути корисною для фахівців галузі охорони здоров’я, студентів, лікарів, викладачів та всіх тих, хто небайдужий до історії вітчизняної медицини й людей, що працювали або працюють на благо своєї держави, свого народу.