Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Міжнародний день рідної мови – доволі молоде свято, започатковане ЮНЕСКО в 1999 році з метою збереження та захисту мовного та культурного різноманіття.

Рідна мова – не просто засіб спілкування, а історія народу, його світогляд, скарбниця людського розуму й духу.  Для українців в тяжкі воєнні часи це свято набуває особливої ваги.

Студенти 1 курсу та викладачі кафедри мовної підготовки та гуманітарних дисциплін ДДМУ провели культурно-освітній захід, що розкрив перед учасниками багатогранність та глибину української мови. Теми представлених доповідей вражали різноманіттям: «Місце української мови в сучасному світі» (Ганна Бєлоус), «Свято рідної мови в Україні» (Вікторія Павлющик), «Тяжкий історичний шлях мови» (Аліса Черненко), «Діалекти як культурно-історична скарбниця народу» (Герман Куць), «Цікавинки української мови» (Олександра Клименко), «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову» (Зоряна Угланова), «Ти знаєш, мови кращої нема, ніж українська мова» (Анна Дзюбенко), «Духовний скарб ‒ мова солов’їна» (Вероніка Козачок), «Тарас Шевченко ‒ творець літературної української мови» (Вероніка Черненко), «Українська мова найбагатша у світі» (Анастасія Кузьменко), «Рідна мова. Значення, збереження та розвиток» (Софія Шевцова), «Рідна мова – скарб, що несе в собі багатство культурної спадщини й національного самовизначення» (Лілія Яременко), «Як перейти на українську в побуті» (Аліна Мамчур), «Рідна мова. Особливості» (Вероніка Стрельцова), «Рідна мова. 10 цікавих фактів» (Юлія Бояринова), «День рідної мови в Україні» (Микита Берневек), «Історія походження української мови» (Дарина Дуплій), «Рідна мова – витвір культури та ідентичності» (Ганна Карасьова), «Мова – наш спільний голос!» (Микола Лисенко), «Вислови відомих людей про українську мову» (Софія Мараховська).

Одна з учасниць, Марія Портняга, запропонувала інтерактивну гру про значення літературних, зафіксованих у словниках, але маловідомих слів, що викликало жвавий інтерес та активну участь слухачів.

На заході звучало й поетичне слово, адже саме воно розкриває найглибші таємниці душі, найтонше чуття мови, її емоційності та чарівності. Надихали полум’яні поезії Ліни Костенко, Дмитра Павличка, Володимира Сосюри, Володимира Базилевського.

Міжнародний день рідної мови – це свято, яке нагадує про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні. Сьогодні увесь світ долучається до цього свята, аби віншувати рідну мову, яка є важливим елементом культурної та національної свідомості людини.

Бережімо й плекаймо рідну мову так, як мати леліє рідну дитину, адже вона є тим єднальним ланцюжком, який робить нас одним народом, однією силою, однією душею!