Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

З 19 по 22 березня 2024 р. в рамках проєкту з обміну досвідом «Впровадження програми реабілітації пацієнтів після ампутації нижніх кінцівок в лікарнях України» відбувся візит представників нашого університету до Національного реабілітаційного центру «Вайварі/Vaivari» (Юрмала, Латвія).

У складі нашої делегації: завідувач кафедри фізичної реабілітації, спортивної медицини та валеології професор Олег Неханевич, асистенти кафедри Ольга Соміло, Володимир Васильченко, викладач Анжела Бокій.

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Офісу Координатора програм допомоги США в Європі та Євразії Державного департаменту США в рамках 10–го раунду програми «Development Cooperation Partnership Program». Керівник проєкту - Сандра Балоде (Центр «Вайварі»).

НРЦ «Вайварі» був створений 1992 року для надання реабілітаційних послуг для дітей та матерів. Сьогодні тут надають спеціалізовані послуги з медичної реабілітації та соціальної інтеграції пацієнтам, які потребують інтенсивного догляду та підтримки після захворювань, травм та операцій, забезпечуючи комплексну мультидисциплінарну реабілітацію та допомагаючи людям з функціональними обмеженнями відновити незалежність та гідне життя. Медична, технічна та професійна база дозволяє надавати широкий спектр лікувальних послуг. 243 ліжка для пацієнтів та 6 відділень, які спеціалізуються на різних видах реабілітаційних послуг, включаючи неврологію, ортопедію, травматологію, кардіологію, пульмонологію та педіатрію. Мультидисциплінарна команда кожного відділення включає медичних працівників з різних галузей, серед яких лікарі, медичні сестри, фізичні терапевти, ерготерапевти, арттерапевти, логопеди, психологи, соціальні працівники та ін. Комплексний багатопрофільний і водночас індивідуальний підхід до кожного пацієнта забезпечує більш ефективну реабілітацію. Особливістю центру є активне використання робототехніки та інноваційних технологій.

У перший робочий день команда ДДМУ відвідала презентацію центру «Вайварі», зустрілася з проєктною групою. Вивчала особливості роботи фізичного терапевта, ерготерапевта у центрі. Знайомилася з роботою медичних сестер. Відвідала заняття з рейттерапії (іпотерапії). Знайомилась із реабілітаційними технологіями центру.

У другий робочий день наші представники відвідали Центр ортезування та протезування. Зустрілися з завідувачами відділень НРЦ «Вайварі»: нейрореабілітації дитячої неврології, опорно-рухового апарату, кардіореабілітації, загальної реабілітації. Взяли участь у заняттях зі скандинавської ходьби та з адаптованої фізичної активності. Ознайомились з діяльністю арттерапевта центру, відвідали заняття з музичної терапії. Ознайомилися з роботою відділення гідротерапії та фізіотерапії.

Третій робочий день був присвячений відвідуванню Технологічного центру медичної освіти в Університеті імені Страдіня (Рига) та  коледжу Державного агентства соціальної інтеграції SIVA (Юрмала).

Слід зазначити, що з 2014 року в центрі «Вайварі» надаються послуги з реабілітації українським військовослужбовцям, а також цивільним, постраждалим від війни в Україні. Тут їм надається допомога при травмах опорно-рухового апарату, ампутації, нерухомості суглобів після поранень та багато іншого. Також українцям допомагають із протезуванням у разі втрати кінцівок. «Vaivari» надає українцям і технічні пристрої. За цей час у Центрі вдалося провести мультидисциплінарну реабілітацію понад 250 пацієнтів. Виготовлені понад 200 технічних засобів, що полегшують щоденне пересування. Дякуємо латвійським партнерам за допомогу в реабілітації українських громадян!

Продовжується співпраця фахівців Національного реабілітаційного центру «Vaivari» з фахівцями Дніпровського регіону з метою розробки та реалізації проєктів, спрямованих на покращення реабілітації в Україні. Фахівці Дніпровського державного медичного університету щасливі бути частиною цього важливого проєкту.

У матеріалі використані фото з офіційного сайту "Vaivari".