Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

14 грудня 2023 р. в ДДМУ у Дніпровському державному медичному університеті відбулося засідання спеціалізованої вченої ради ДФ 08.601.085 щодо захисту дисертації здобувача ступеня доктора філософії Євгена Олександровича Пузія.

Тема дисертаційної роботи: «Профілактика бактеріально-асоційованих перинатальних ускладнень при передчасному розриві плодових оболонок», галузь знань – 22 Охорона здоров'я, спеціальність 222 «Медицина»

Науковий керівник – доктор медичних наук, завідувачка кафедри акушерства, гінекології та перинатології ФПО, професор кафедри акушерства, гінекології та перинатології ФПО Ю. О. Дубоссарська.

Дисертація присвячена попередженню акушерських та перинатальних ускладнень при передчасному розриві плодових оболонок при недоношеній вагітності шляхом прогнозування на підставі клініко-анамнестичних показників перебігу вагітності та пологів, діагностичних змін рівня сироваткового 25-гідроксивітаміну D (25(ОН)D) та показників антимікробних пептидів (людського β-дефензину 2).

Доповнено наукові дані щодо патологічних станів, виявлених у ранньому неонатальному періоді в недоношених дітей, народжених жінками з ПРПО в залежності від терміну гестації. Доведено тісний взаємозв'язок тривалості латентного періоду та зниженого рівня експресії ß-дефензину 2 у крові вагітних з ПРПО з патологічними змінами посліду: гострою плацентарною недостатністю, що тісно асоціювалася з перинатальною смертністю, та інфекційно-запальними ураженнями: фунікулітом, інтервілузитом та одночасним ураженням кількох елементів та структур посліду.

Доведено високу прогностичну значущість ПРПО на ранніх термінах гестації (23-27 тижнів), низьких рівнів експресії β-дефензину 2 і вітаміну 25(ОН)D у крові вагітної як вірогідних предикторів перинатальних втрат при недоношеній вагітності, на підставі цього розроблено три багатофакторні прогностичні моделі.

Члени спеціалізованої вченої ради одноголосно ухвалили рішення присудити дисертанту Є. О. Пузію ступінь доктора філософії.

Вітаємо дисертанта та наукового керівника, бажаємо їм подальших успіхів у науковій і практичній діяльності!