Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Одним із викликів людства є масові захворювання людей на інфекційні захворювання - епідемії та пандемії. При цьому ми не можемо стовідсотково спрогнозувати виникнення нових пандемій, але можемо і маємо бути готовими до таких загроз.

Пандемія COVID-19 є прикладом можливих катастрофічних наслідків основних інфекційних захворювань та епідемій для життя людей. Поширення цього вірусу сприяло розвитку кризової ситуації не тільки у сфері охорони здоров’я, а й у сфері економіки, гуманітарної допомоги, безпеки та захисту прав людини.Враховуючи весь спектр загроз, принесених пандемією, наслідки як для світової економіки, так і для економічного розвитку окремих держав та регіонів, на 36-му пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН, яке проходило 7 грудня 2020 року, було ухвалено Резолюцію про заснування нової пам'ятної дати – Міжнародного дня протиепідемічної готовності.

Всі заходи до цієї дати, мають бути спрямовані на просвітництво населення з питань профілактики епідемічних захворювань, роз'яснення людям важливості та необхідності профілактичних щеплень, впровадження спільних міждержавних заходів щодо боротьби з пандеміями та кроків щодо запобігання поширенню можливих аналогічних захворювань.

У зв’язку з цим важливо на місцевому, національному, регіональному та глобальному рівнях підвищувати ступінь інформованості, обміну інформацією, науковими знаннями та передовим досвідом, якісної освіти та просвітницьких програм з проблем, що стосуються епідемій та заходів щодо їх запобігання та реагування.

Дніпровський державний медичний університет має сталі традиції й надбання в розвитку епідеміології - науки, що вивчає об'єктивні закономірності виникнення та поширення в людській популяції інфекційних захворювань і розробляє способи боротьби з ними.

Понад 100 років тому була заснована друга в Україні кафедра епідеміології видатним вченим Львом Васильовичем Громашевським. На сьогодні знання за сучасними програмами з епідеміології студенти-медики набувають на кафедрі мікробіології, вірусології, імунології, епідеміології та медико-біологічної фізики та інформатики (завідувач – професор Д. О. Степанський). На кафедрі також ведеться підготовка інтернів за спеціальністю «епідеміологія». Колектив кафедри наголошує на тому, що знання та навички з епідеміології важливі для медичних працівників усіх спеціальностей.