Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

У ДДМУ відбувся захист дисертації здобувачки ступеня доктора філософії, асистентки кафедри сімейної медицини ФПО та пропедевтики внутрішніх хвороб ДДМУ Яшкіної Тетяни Олегівни на тему: «Клініко-функціональний статус та соціологічний портрет здорових осіб молодого віку, які використовують альтернативні види тютюнопаління», галузь знань – 22 «Охорона здоров’я», спеціальність 222« Медицина».

Науковий керівник – професор Височина Ірина Леонідівна.

На підставі проведеного дослідження для соціальної медицини визначено поширеність куріння ЕПП серед студентської молоді, уточнені соціальні фактори ризику формування моделі поведінки курця різних видів куріння та розроблені їх соціальні портрети. Для профілактичної медицини уточнені патогенетичні аспекти порушення адаптації серцево-судинної та дихальної систем, вегетативного балансу та якості життя серед здорових молодих осіб-курців ТВЕН. В практику охорони здоров’я обґрунтована необхідність проведення моніторингу стану поширеності куріння, в тому числі ЕПП серед задекларованого населення. В практику сімейної медицини рекомендовано проведення мотиваційного консультування з питання профілактики куріння з врахуванням визначених в роботі високорангових факторів ризику соціального оточення молоді, не лише з метою превенції формування моделі поведінки курця в підлітковому віці, але й враховувати їх як такі, що виступають тригерами для зриву або перешкодою у відмові від куріння

На підставі захисту дисертації спеціалізована вчена рада 08.601.102 під головуванням професора Д. О. Степанського ухвалила присудити ступінь доктора філософії Т. О. Яшкіній. Спеціальність «Медицина», галузь знань «Охорона здоров’я».

Вітаємо дисертантку та наукового керівника з успішним захистом!