Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

15 березня 2024 року у морфологічному корпусі ДДМУ відбулася нарада між представниками Дніпропетровської обласної ради, представниками ОТГ Дніпропетровської області та Дніпровського державного медичного університету. Захід був присвячений підписанню меморандуму про співпрацю, питанням захисту психічного та ментального здоров'я населення, а також особливостям вступної кампанії 2024 року у ДДМУ.

Захід відкрила Лілія Анатоліївна Гиренко - депутатка Дніпропетровської обласної ради, начальниця управління з питань гуманітарної соціально-культурної сфери та освіти Дніпровської обласної ради. Потім виступила Світлана Анатоліївна Спажева - голова Покровської громади Дніпропетровської області, керівник Дніпропетровського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування ОТГ. Вони зазначили, що такі наради стали не лише традиційними, а й дуже важливими для покращення комунікації, налагодження тісної співпраці та взаємодії між представниками влади, територіальними громадами та освітянами. Зокрема, вони є майданчиком для популяризації нових напрямів вищої медичної освіти.

Ректор ДДМУ, академік НАМН України, професор Тетяна Олексіївна Перцева привітала учасників заходу, представила учасників наради. Від ДДМУ це були: перший проректор професор Ігор Станіславович Шпонька; декан медичного факультету професор Володимир Іванович Жилюк; помічник ректора з міжнародних зв'язків професор Леонід Юрійович Науменко; завідувач кафедри фізичної реабілітації, спортивної медицини та валеології Олег Борисович Неханевич; завідувачка кафедри анатомії людини, клінічної анатомії та оперативної хірургії професор Олена Олександрівна Нефьодова; завідувачка кафедри психіатрії, наркології й медичної психології професор Вікторія Огоренко; завідувачка кафедри медичної біології, фармакогнозії, ботаніки та гістології професор Віра Шаторна.

Тетяна Перцева розповіла про історію нашого навчального закладу, про перспективи навчання в одному з найкращих вишів України, а також про новини цьогорічної  вступної кампанії. Вона зупинилася на важливості бюджетного замовлення в умовах війни, яке дозволяє гарантовано забезпечити державу кваліфікованими медичними кадрами та запросила до співпраці представників територіальних громад області. Ректор провела екскурсію музеєм історії ДДМУ ім. І, І. Крижанівської. Учасники заходу відвідали кафедри університету, де  отримали можливість побачити цікаві експонати, подивитися в мікроскоп та дізнатися цікаві факти з історії нашого вишу.

Професор Вікторія Огоренко представила доповідь про нову медичну спеціальність «медична психологія», яка нині є дуже затребуваною в нашій країні. Про особливості навчання, перспективах вступу та подальшого працевлаштування вона розповіла у своїй доповіді: «Перша психологічна допомога в кризових ситуаціях. Принципи та імплементація». Професор Огоренко представила методичні посібники, видані кафедрою з початку війни для підтримки психічного здоров’я населення, які одразу виявили бажання отримати практично всі учасники заходу. Потім провела практичний тренінг з надання самодопомоги у випадку стресової ситуації, показала приклади простих та ефективних вправ з методики керованого дихання, які зможуть швидко допомогти в кризовій ситуації.

Наступним виступив професор Олег Борисовича Неханевич, який представив ще одну  надважливу сьогодні спеціальність «фізична терапія, ерготерапія», яка сьогодні стала затребуваною як ніколи. Його доповідь на тему: «Дієва реабілітація - запорука якості життя громади» викликала неабиякий інтерес, а невеличкий тренінг з релаксації подарував чудовий настрій і покращив самопочуття присутніх.

Доповіді викликали дискусію та багато запитань, на які фахівці нашого університету охоче відповідали.

Наостанок учасники наради відвідали КЗ «Науковий медичний ліцей «Дніпро» ДОР, що розташований у корпусі гуманітарних наук ДДМУ і є невід’ємною частиною безперервної медичної освіти, яку пропагує наш університет. Тут гостей зустріла директорка ліцею Лілія Петрівна Ковальова і на всіх чекав приємний сюрприз. Вихованці ліцею привітали присутніх із Масляною, співали пісень та пригощали смачними млинцями, подарувавши всім учасникам заходу багато прекрасних емоцій.