Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Чотири роки тому за ініціативи Дніпровського державного медичного університету з’явилася ідея об’єднати науковців і лікарів-практиків разом в рамках проведення науково-практичної конференції - однієї для всіх фахівців, хто так чи інакше дотичний до питань респіраторної медицини.

Були окреслені її завдання - випрацювати спільні погляди, повчитися один в одного, подивитися на патологію дихальної системи з різних ракурсів.

14 та 15 березня 2024 року «Респіраторні читання» відбулися вчетверте. Ініціатор їх проведення, організатор і голова оргкомітету - ректор ДДМУ, академік НАМН України, професор Т. О. Перцева, яка свого часу створила цілу школу науковців-пульмонологів Придніпров’я.

Цьогоріч в межах конференції була піднята й розглянута велика кількість питань з респіраторної медицини: бронхообструктивні захворювання; інфекційні та алергійні захворювання верхніх і нижніх дихальних шляхів; питання респіраторної медицини в практиці сімейного лікаря; туберкульоз легень, трахеї й бронхів; онкопульмонологія; професійні хвороби дихальної системи; проблеми коморбідного хворого; питання респіраторної медицини в педіатричній практиці; ультразвукові та ендоскопічні методи діагностики в пульмонології.

Спікерами конференції стали провідні фахівці України: пульмонологи, алергологи, фтизіатри, профпатологи, терапевти, кардіологи, фахівець з медико-соціальної експертизи, мікробіолог, отоларинголог, клінічні імунологи, педіатри різного фаху, інфекціоніст, гігієніст, онкоторакальний хірург, ендоскопісти, гематолог, клінічний фармаколог, сімейні лікарі. Географія конференції: Дніпро, Київ, Кривий Ріг, Харків, Одеса, Тернопіль, Вінниця.

Серед родзинок заходу – секція молодих вчених, в межах якої молоді науковці ДДМУ продемонстрували свої надбання, отримані під час виконання дисертаційних робіт. 

В рамках освітньої частини конференції завідувачка кафедри внутрішньої медицини 1 ДДМУ професор Л. І. Конопкіна розповіла про життя, діяльність та цікаві факти з життя І. В. Лешко-Попеля, одного з видатних медиків Катеринославщини. А потім відбулася зустріч з авторами унікальної книги «З любов’ю і самозреченням. Нариси про лікарів Придніпров‘я ХІХ - початку XX століть». Колектив авторів - це знаний письменник-краєзнавець, заслужений журналіст України М. П. Чабан та подружжя лікарів-науковців - доцент З. І. Шевцова й професор В. В. Гапонов.

Насичена програма конференції подарувала всім учасникам нові знання, неоціненний досвід та приємні враження від спілкування з колегами. До зустрічі на «Респіраторних читаннях 2025»!